UHS: Usporedbe liječničkih i sudačkih plaća su nekorektne i neprimjerene

UDRUGA hrvatskih sudaca (UHS) smatra učestalo uspoređivanje sudačkih i liječničkih plaća "nekorektnim i neprimjerenim", a posebno je nezadovoljna prozivanjem pravosudnih dužnosnika u istupima predstavnika Hrvatskog liječničkog sindikata.

UHS razumije borbu liječnika za boljim materijalnim položajem, ali ne može prihvatiti da to čine narušavajući dignitet druge struke, naglašava UHS u današnjem priopćenju.

Liječnici bi svoju argumentaciju morali temeljiti na rezultatima i težini svojega rada te složenosti poslova, a nikako uspoređivanjem zanimanja koja nemaju nikakvih dodirnih točaka, poručuju suci.

UHS naročito neprimjerenim drži uspoređivanje plaća liječnika početnika s plaćama općinskih sudaca, koji su specijalisti pravnih znanosti.

Imenovanju općinskog suca prethodi višegodišnje usavršavanje na slabo plaćenim pripravničkim i savjetničkim mjestima i polaganje teškog pravosudnog ispita, a za suce županijskih sudova treba desetak godina sudačkog rada.

Također, suci osim fiksne plaće nemaju nikakve dodatke na uvjete rada, dežurstva ili pripremu, a već četiri godine uskraćen im je i dodatak na minuli rad, upozorava UHS.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara