Uklonjen tanker nasukan u Sueskom kanalu

NASUKANI naftni tanker koji je uzrokovao najveći zastoj prometa u Sueskom kanalu u posljednjih 30 godina odvukli su remorkeri i očekuje se da će u utorak plovidba kanalom biti ponovo uspostavljena, objavili su službeni izvori.

Prolaz kroz kanal je prekinut u subotu kada se Tropic Briliance, tanker koji je plovio pod liberijskom zastavom, nosivosti 154.000 tona, nasukao u kanalu.

Uprava Sueskog kanala je objavila da je 25.000 tona tereta iskrcano s tankera kako bi ga remorkeri mogli odvući u Port Said.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Tanker je na putu u Port Said na sjevernom dijelu kanala", doznaje se od službenih izbora koji su dodali da je prvi konvoj od 46 broda spreman krenuti kroz kanal.

Prema istim izvorima, u tijeku je istraga koja treba utvrditi uzrok incidenta.

Kanal je bio zatvoren 1967. godine za vrijeme Bliskoistočnog rata kada je Izrael zauzeo poluotok Sinaj. Ponovno je otvoren 1975. godine i od tada je prolaz brodova tekao bez prekida, osim možda na par sati.

Inače, prosječno Suezom dnevno prođe 47 brodova i preveze se oko 1,3 milijuna barela nafte. Egipatske vlasti dnevno gube sedam milijuna dolara prihoda kada je kanal zatvoren.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara