Ukrajina: Novi pregovori nakon odluke Vrhovnoga suda

KANDIDATI spornih ukrajinskih predsjedničkih izbora nisu u srijedu svoje nesuglasice uspjeli riješiti pregovorima uz međunarodne posrednike i dogovorili su se da će razgovore nastaviti tek nakon odluke Vrhovnoga suda.

Predsjednik na odlasku Leonid Kučma razgovarao je s novinarima nakon dvosatnih pregovora i rekao kako su se premijer Viktor Janukovič i oporbeni kandidat Viktor Juščenko dogovorili da oporbeni prosvjedi više ne bi smjeli blokirati vladine zgrade.

Osim toga, rekao je Kučma, dogovorili su se da će poduzeti korake kojima bi ublažili štetu kojoj će višednevni masovni prosvjedi nanijeti Ukrajini.

No, neće biti nastavka razgovora, rekao je Kučma, sve dok ukrajinski Vrhovni sud ne odluči o Juščenkovoj žalbi na službeno prebrojavanje glasova na temelju kojega je Janukovič proglašen izbornim pobjednikom izbora održanih 21. studenoga.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Viktor Juščenko rekao je nakon razgovora da pristaje samo na ponavljanje spornoga drugog kruga glasovanja, a ne na organiziranje novih izbora.

"Pojavi li se ponovno ideja o novim izborima, onda apsolutno nema smisla sudjelovati u razgovorima", rekao je Juščenko svojim pristašama na kijevskome trgu nezavisnosti. "Tvrdimo da izborni proces, kad jednom počne, mora imati pravni temelj da bi se završio. Taj završetak vidimo u ponavljanju toga glasovanja", rekao je.

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Javier Solana rekao je da bi novi izbori morali čekati ustavne promjene, što bi moglo trajati oko mjesec dana. Tako bi se razriješila desetodnevna kriza koja je već počela štetiti gospodarstvu i raspirila strah od separatizma samo 13 godina nakon stjecanja nezavisnosti.

No, obje strane kažu da je ostvaren neki napredak, pa se ponavljanje drugoga kruga ili novi izbori čine mogućima iako vjerojatno ne tako skoro.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara