UKRAJINA: PROMATRAČI PRIJAVILI NEPRAVILNOSTI NA IZBORIMA

Neovisni promatrači u nedjelju su prijavili mnoge ozbiljne nepravilnosti koje su se dogodile tijekom predsjedničkih izbora u Ukrajini, posebno ukazavši na pritisak izvršen na studente te pogreške u izbornim popisima zbog kojih mnogi birači nisu mogli ostvariti svoje pravo izlaska na birališta.

Na nepravilnosti je ukazala nevladina organizacija Europska mreža organizacija za nadzor izbora (ENEMO). Spomenutu organizaciju čine promatrači iz 16 zemalja istočne Europe te zemalja bivšeg SSSR-a. Oni nadziru održavanje izbora u 300 biračkih jedinica u Ukrajini.

"Mnogi birači nisu mogli izaći na izbore, jer se njihova imena nisu nalazila na biračkim popisima, a ozbiljan pritisak na studente vršili su članovi uprave studentskih domova", rekao je jedan od članova ENEMO-a Peter Novotny.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Problemi s izbornim listama prijavljeni su u Kijevu, gradu Kharkivu na istoku zemlje, Simferopolu na jugu zemlje i u području grada Lavova, gdje primjerice nijedan stanar jedne novosagrađene zgrade nije bio upisan na izborni popis.

Na jednom je biračkom mjestu otkriveno 28 biračkih listića s već zaokruženim imenom kandidata koji je na vlasti(premijer Viktor Janukovič), a u nekim je izbornim jedinicama nedostajalo izbornih listića. U mjestu Novoukrajinsku na jugoistoku zemlje "pao" je informatički sustav nakon što je već glasovalo gotovo 50.000 birača.

(Hina) xmh ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara