Ukrajinci bi gradili nuklearni sarkofag u Černobilu, ali im nedostaje 600 milijuna eura

Foto:

GOLEMI betonski sarkofag oko nuklearke Černobil koja je stradala prije 25 godina, ipak se još neće još graditi, jer projektu nedostaje astronomskih 600 milijuna eura, izvijestile su danas ukrajinske vlasti. 

"Procijenili smo da će ukupni radovi koštati oko 1,5 milijardi eura, od čega bi 990 milijuna išlo na sami sarkofag", rekao je šef ovog projekta Vladimir Holosha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sarkofag je betonski pokrov u obliku kupole koji priječi, odnosno smanjuje mogućnost kontaminacije. Novi bi se sarkofag trebao graditi jer je stari postavljen na brzinu, u tjednima nakon nuklearne katastrofe iz travnja 1986. Tada su na teren poslani građevinski radnici i vojska, kojima su se skrivali razmjeri radijacije i opasnosti za ljudsko zdravlje.

Nova bi kupola, ako se za nju uspije namaknuti još 600 milijuna eura, bila visoka 108 metara i teška 20 tisuća tona. Gradila bi se u blizini teško oštećenog reaktora i potom bi je položili na tračnice i nadogradili preko postojećeg sarkofaga.

Černobil se nalazi stotinjak kilometara sjeverno od Kijeva, a ekspozija četvrtog reaktora iz 1986. utjecala je na velik dio Europe, pogotovo područja u Ukrajini, Rusiji i Bjelorusiji. Ukrajinci su još odlučniji sanirati Černobil nakon katastrofe u Fukushimi, samo prije toga trebaju naći financijere.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara