Ukrajinci žele u Europsku uniju, ali ne žele u NATO

Ukrajinci žele u Europsku uniju, ali ne žele u NATO

Tekst: I.Kri.
Foto: AFP

ISTRAŽIVANJE objavljeno u utorak pokazalo je kako tijesna većina Ukrajinaca želi ući u Europsku Uniju, ali se čak dvije trećine stanovnika protivi ulasku u NATO.

Prema rezultatima istraživanja, da se referendum za ulazak u EU održao u prosincu prošle godine, 51 posto Ukrajinaca bi glasalo za pristupanje Uniji, dok bi samo 27 posto bilo protiv. Velika većina Ukrajinaca s "proeuropskog" zapada je za ulazak u EU, dok se u "proruskim" istočnim regijama pola stanovništva protivi ulasku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo 21 posto ispitanika bi htjelo ući u NATO

Samo 61 posto stanovnika je reklo da bi izašlo na referendum, dok ih je 2008. godine na referendum željelo izaći čak 71 posto. 60 posto ispitanika bi pristupilo referendumu za ulazak u NATO, među kojima je čak 60 posto onih koji glasaju za stranke opozicije. Samo njih 21 posto bi glasalo za ulazak u vojni savez.

Tri su glavna razloga zašto Ukrajinci ne žele u NATO. Prvi je zato što smatraju da je to agresivan politički savez, drugi zato što bi se ukrajinski vojnici mogli naći u vojnim operacijama, a treći zato što ne žele pokvariti odnose s Rusijom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara