Ukrajinski ministar: Amerikanci nam nisu dovoljno pomogli

UKRAJINSKO ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je predbacilo Amerikancima da nisu u dovoljnoj mjeri poduprli ukrajinsko pješaštvo tijekom napada šijitskih pobunjenika na glavne upravne zgrade u gradu Kutu, prenijela je u četvrtak novinska agencija Interfax.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Konstantin Hrischenko je, komentirajući izvješća američkih medija o tomu da se ukrajinska 6. neovisna pješačka brigada u srijedu povukla iz glavnoga grada pokrajine Wasit, rekao da je do toga došlo jer nisu dobili američku potporu.

Šijitski su pobunjenici u srijedu, nakon petosatne borbe s ukrajinskim vojnicima zauzeli glavne upravne zgrade u Kutu te su ih opljačkali. U sukobima je poginuo jedan ukrajinski vojni i deseci iračkih pobunjenika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinski su se vojnici povukli nakon izričite zapovjedi američkog vojnog zapovjedništva. Oni su evakuirali svo osoblje iz zgrada lokalne uprave u Kutu, budući su Amerikanci strahovali da bi šijitski pobunjenici mogli pobiti Iračane što su ih oni postavili na vlast u Wasitu.

"Šijitsko zauzimanje Kuta može se objasniti činjenicom da američke vojne snage nisu pružile ukrajinskim vojnicima dovoljnu vojnu potporu tijekom četiri do pet sati", rekao je Hrischenko. On je također rekao da američki vojnici u utorak i srijedu nisu pružili vojnu potporu ni drugim stranim vojnicima tijekom borbi s pobunjenicima. "Dakle, ovo se nije dogodilo samo nama", kazao je.

Ukrajinci su u Irak poslali 1.650 vojnika, a zauzvrat im je američka administracija obećala da će dobiti poslove kada se pristupi obnovi zemlje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara