Ukrajinski parlament se još ne razilazi

UKRAJINSKA VRHOVNA RADA je s 255 glasa odlučila da se ne pokori ukazu predsjednika Viktora Juščenka o raspuštanju, kojeg je proglasila protuustavnim, a premijer Viktor Janukovič usporedio s državnim udarom.

Ukaz je stupio na snagu danas, a Juščenko - koji se zalaže za ulazak Ukrajine u EU i NATO - ga obrazložio "protuustavnim" postupcima proruskog premijera Janukoviča koji je posljednjih dana nekoliko desetaka zastupnika prozapadnih stranaka uvjerio da prijeđu u redove njegovog proruskog bloka.

Juščenko je uz raspuštanje parlamenta raspisao izbore za novu Radu, koji se imaju održati 27. svibnja.

Istovremeno se pred zgradom Rade održavaju paralelne demonstracije Juščenkovih pristaša, okupljenih pod zastavama tzv. "narančaste revolucije", te pristaša Janukoviča koji dolaze uglavnom iz južnog i istočnog dijela Ukrajine.

Ukrajinski ministar obrane Anatolij Gricenko je objavio kako će oružane snage "biti vjerne predsjedniku", te tako barem djelomično umirio promatrače zabrinute da bi ustavna kriza mogla imati i svoj oružani rasplet. Dio njih je pronašao sličnosti sa situacijom u Rusiji 1993. godine kada je tadašnji predsjednik Jeljcin poslao tenkove na pobunjeni parlament i pobio nekoliko stotina ljudi.

Međutim, ako je suditi po izjavi Ane German, zastupnice Janukovičeve Stranke regija, premijer i  njegova koalicija će ipak nastojati spor riješiti mirnim putem.  Iako je  parlament izglasao zakon prema kojem je zabranjeno financiranje zakazanih izbora, konačnu odluku o tome hoće li se raspustiti ili ne će donijeti tek nakon što se o cijelom sporu očituje Ustavni sud, čiju odluku "namjeravaju poštivati". Odluka Ustavnog suda se očekuje za "jedan do pet dana".

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara