Ukrajinski premijer završio posjet Sloveniji

Ukrajinski premijer Viktor Janukovič završio je u srijedu trodnevni posjet Sloveniji susretom s predsjednikom države Janezom Drnovšekom na kojemu je bilo riječi o ambicijama Ukrajine da se pridruži Europskoj uniji.

Kako je nakon susreta izjavio Drnovšek, Slovenija će se kao buduća EU-a zauzimati za što bolje odnose s Ukrajinom, a u budućnosti tu državu vidi kao članicu Unije. Slovenija u Kijevu kani otvoriti svoje veleposlanstvo, među ostalim i radi jačanja trgovinske razmjene. Janukovič je ocijenio da će širenje EU-a pridonijeti boljim odnosima Kijeva i Bruxellesa i podržao slovensku ideju o osnutku "slavenskog foruma" u Ljubljani.

Janukovič je u razgovoru za vodeći slovenski list "Delo" odbacio nagađanja o potpadanju Ukrajine pod ruski utjecaj i regionalnom povezivanju Ukrajine i Poljske kao "protuutega" Ruskoj federaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Mi smo harmonično razvijena država s odličnim susjedskim odnosima i s Poljskom i s Rusijom. Ukrajina je svoj politički izbor već napravila, a odlučila se za Europsku uniju", rekao je Janukovič.

On je pohvalio i slovensku ideju o "slavenskom forumu" kao svojevrsnom mostu europskog istoka i zapada.

(Hina) fl rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara