Ulazak u Crnu Goru odnedavno se plaća od deset do 100 eura

ULAZAK u Crnu Goru od nedavno se naplaćuje od 10 do 100 eura. Riječ je o takozvanom zelenom porezu, čiji iznos ovisi o vozilu kojim se ulazi u susjednu državu, uvedenom ne bi li se godišnje namaknulo dvadesetak milijuna eura.

Taj iznos je prijeko potreban za zaštitu crnogorske prirode, jer je poprilično prekrivena velikim količinama otpada što se poglavito može uočiti na najpoznatijim turističkim destinacijama.

Stranci koji granicu prelaze osobnim automobilom moraju platiti 10 eura, dok se za veća vozila, kao što su autobusi i kamioni, cijena ulaska penje i do 100 eura. Jednom plaćena zelena taksa vrijedi čitavu godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naznake promjene politike prema okolišu počele su se osjećati već po proglašenju neovisnosti odnosno po razdruživanju sa Srbijom 2006. godine, a uvođenje ovakvih pristojbi, koje Crnu Goru čine specifičnom u svijetu, pozdravlja domaće stanovništvo. Istog su stava i inozemni gosti jer su tijekom svojih odmora na nemalom broju mjesta bili doslovce okruženi smećem, a dobar dio njih je takvom stanju prirode uvelike doprinosio.

Tko neće platiti, ne treba ni doći

Turistička zajednica Crne Gore ovakav namet opravdava svojom turističkom strategijom. Naime, potonja je organizacija smatra dobrom za turizam, a one koji namjeravaju zbog zelene takse zaobići njihovu državu kao turističku destinaciju ne smatra svojom ciljanom skupinom turista.

Naime, Crna Gora se kani razvijati kao visokokvalitetno odmorišno odredište, a prelijepu i očuvanu prirodu želi predstaviti kao svoju komparativnu prednost u odnosu na mediteransku konkurenciju. Naplatom poreza na prirodu ujedno će se očuvana priroda ostaviti nadolazećim generacijama, poručuju iz crnogorske turističke zajednice.

Ig.M.
Foto: AFP arhiva
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara