Ulice Tbilisija mirne nakon proglašenja izvanrednog stanja u Gruziji

DAN nakon što je gruzijski predsjednik Mihail Saaakašvili proglasio izvanredno stanje, zatvorio privatne TV-postaje i zabranio svaki javni prosvjed, ulice glavnog grada Gruzije su mirne.

Proteklih nekoliko dana su desetine tisuća prosvjednika na ulicama Tbilisija nastojale prisiliti Saakašvilija - čiji je prozapadni režim i sam došao na vlast preko uličnih prosvjeda 2003. godine - da podnese ostavku,optuživši ga za korupciju, autoritarni način vladanja i naručivanje ubojstava političkih neistomišljenika.

Saakašvili se, inače, smatra najpouzdanijim američkim saveznikom u bivšem Sovjetskom Savezu, a cilj njegove vlade je - osim ulaska u NATO i EU - i reintegracija podmetnutih pokrajina Abhazije i Južne Osetije koje više od desetljeća, pod diskretnom ruskom podrškom, uživaju de facto nezavisnost.

Saakašvili je za organizaciju prosvjeda - najmasovnijih od "Revolucije ruža" - optužio ruske obavještajne službe.

U Gruziji od jutros vlada medijska blokada, a jedini TV-kanal kojemu je dozvoljeno emitirati jest državna televizija. U privatnu TV-postaju Imedi, koja je bila prenosila oporbene stavove, jučer su upali maskirani policijski specijalci nakon koje je prestala s radom.

Neposredno pred proglašenje izvanrednog stanja došlo je do žestokih sukoba između prosvjednika i policije pri čemu je ozlijeđen veliki broj osoba, uključujući zapadne novinare, ali i Sozara Subarija, pučkog pravobranitelja Gruzije. Danas se oko 500 osoba nalazi u bolnicama Tbilisija gdje im se pruža pomoć zbog ozljeda, odnosno trovanja suzavcem.

Vođe oporbe su izjavile kako danas neće pozvati svoje pristaše na ulice, "kako ne bi došlo do krvoprolića".

Saakašvili je krizi dao i međunarodnu dimenziju, povukavši gruzijskog ambasadora iz Moskve te protjeravši trojicu ruskih diplomata iz Tbilisija. Pretpostavlja se da će Moskva odgovoriti protjerivanjem gruzijskih diplomata.

SAD i EU, čiji je Saakašvili saveznik, su preko glasnogovornika pozvali Gruzijce da svoje međusobne razmirice riješe "u okviru svog političkog ustroja", odnosno pronađu "ustavno rješenje" za politički spor.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara