Ulične borbe u Kerbali

AMERIČKI vojnici u subotu su u gradu Kerbali, u središnjem Iraku, vodili ulične borbe s iračkim paravojnim snagama "fedaijinima", kako bi obranili linije opskrbe američkih snaga koje vode do Bagdada.

Američki časnici kazali su da su američke snage ubile oko 75 "Sadamovih fedajina" pri čemu je ranjeno "šest ili sedam njihovih vojnika".

Bitka je vođena gotovo cijelo poslijepodne, pri čemu su Amerikanci sporo napredovali prema centru grada iz četiri smjera a fedajini ih napadali s krovova uskih ulica, ručnim bacačima i automatskim oružjem.

Pripadnici 101. zračno-desantne divizije spustili su se helikopterima na zapadne rubove Kerbale, napredujući iza tenkovskog bataljuna uz podršku iz zraka helikoptera Apachee.

Iračani su pružili snažan otpor njihovu napredovanju, posebno iz jednog kompleksa zgrada otkuda su stalnom vatrom sprječavali približavanje izvidničkog helikoptera OH-58 Kiowa Warrior.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ručnim raketnim bacačem uništili su u jedan oklopni transporter Bradley, pri čemu je ranjeno šest američkih vojnika, izvijestio je dopisnik Reutersa Andrew Gray.

"Bila je to tvrda borba. Bilo je tvrdo i vruće. Oni poznaju teren, čakali su i odlučni su...no i mi smo", rekao je bojnik Patrick Boykin iz 101. divizije.

Ratno zrakoplovstvo istodobno je bombama od 900 kg napadalo objekte Republikanske garde, stranke Baas i skladišta streljiva u Kerbali, naveli su zrakoplovni časnici.

Američki izvori navode kako se procijenjuje da u Kerbali ima više stotina fedajina koji ugrožavaju razvučene linije opskrbe od Kuvajta do Bagdada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara