Umirovljenici i Srbi spasili Žužula

Umirovljenici i Srbi spasili Žužula

MARATONSKA rasprava o oporbenom prijedlogu za izglasavanje nepovjerenja ministru Miomiru Žužulu okončana je glasanjem nakon što su oporbeni zastupnici napustili sabornicu, ali je već nakon izlaganja čelnika HSU-a i SDSS-a bilo posve jasno da će nekad naljući protivnici HDZ-a spasiti najbližeg suradnika premijera Sanadera od smjene.

Naime, klubovi oporbenih zastupnika bi uz glasove zastupnika SDSS-a i HSU-a imali više od 77 glasova, koliko je bilo potrebno za izglasavanje nepovjerenja ministru.

No, predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac na samom je početku sjednice otvoreno rekao da će njegova stranka biti suzdržana "zbog premijera Sanadera", dok je prvi čovjek HSU-a Vladimir Jordan kazao kako će glasati "uvjetno suzdržano".

Predsjednici stranaka koje su svojom suzdržanošću spasile Miomira Žužula pokušali su oprati ruke i opravdati svoje beskičmenjaštvo pred očima javnosti nespretnim izjavama.

Tako je predsjednik HSU-a Vladimir Jordan kazao da će njegova stranka pri glasanju biti "uvjetno suzdržana". HSU, tvrdi Jordan, u roku od 100 dana očekuje očitovanje trenutno nepostojećeg Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa.

"Ne amnestiramo Žužula, ne želimo prati ruke, ali ih ne želimo ni prljati." - kazao je Jordan u saborskoj raspravi. Nešto slično ustvrdio je i Pupovac, koji je kazao da bi na Žužulovom mjestu sam podnio ostavku.

"Da je Žužul Čačija, ne bi imali ni najmanje dvojbe da ga treba smijeniti, ali kako Žužul nije Čačija nego Sanaderov ministar, ne možemo mu dati povjerenje. No, zbog premijera Sanadera ćemo biti suzdržani." - kazao je Pupovac, pa dodao: "Cijeli slučaj ide Žužulu na dušu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, i Jordan i Pupovac su itekako svjesni činjenice da upravo njihova suzdržanost spašava Miomira Žužula od smjene. Ni jedan ni drugi ne amnestiraju Žužula, Pupovac bi i sam podnio ostavku da je na njegovom mjestu, ali su se ipak, zahvaljujući pregovorima sa premijerom Sanaderom a unatoč javnom mnijenju, odlučili za suzdržanost u saborskom glasanju.

Da cijela priča bude još tužnija, ni oporbeni se čelnici nisu dovoljno dobro pripremili za sjednicu, pa tako nitko od oporbenjaka, s izuzetkom HSS-ove Ljubice Lalić i HNS-ovog Srećka Ferenčaka, nije znao suvislo i argumentirano objasniti zbog čega bi Žužul trebao biti smijenjen.

U višesatnoj raspravi o oporbenoj inicijativi valja izdvojiti razgovor ministra Žužula i HNS-ovca Srećka Ferenčaka. Žužul je tako, braneći se od oporbenih tvrdnji da je zaradio velike novce sjedeći u Nadzornim odborima velikih hrvatskih tvrtki, kazao kako su i drugi političari sjedili u nadzornim odborima, te naveo primjer Radimira Čačića koji je bio član NO Croatia Airlinesa.

"Za razliku od ministra Žužula, kojeg je u NO Plive postavila politika, i to u NO u čijem radu nije mogao sudjelovati jer je za to vrijeme bio u Washingtonu, Čačić je u NO Croatia Airlinesa ušao kao najveći mali dioničar, a ne po političkoj liniji. Čačić je 1989. bio među osnivačima Croatia Airlinesa, u vrijeme dok je Miomir Žužul bio zadnji sekretar Komunističke partije." - kazao je Ferenčak.

HNS-ovac je dodao kako će svatko tko bude glasovao za Žužula zapravo glasovati za laž. Izjavio je kako nije realno da netko tko je na državnoj plaći u samo nekoliko godina kupi prekrasne stanove u Zagrebu, kuću u Washingtonu.

Nakon šest sati rasprave oporba je napustila sabornicu, a Šeks na glasanje dao prijedlog o smjeni Žužula, za koji nitko od preostalih zastupnika nije glasao.

Pokušaj saborske smjene ministra Žužula ostat će upamćen kao još jedan dokaz da zastupnici u hrvatskom Saboru ne predstavljaju svoje birače, u ovom slučaju ujedinjene u stavu da Žužul mora otići, nego isključivo sitne osobne interese.

N.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara