Umjetnost pjevačice iz supermarketa i životinja od tepiha

ŽENA koja pjeva u supermarketima i kipar koji izrađuje životinje od mucica s tepiha u konkurenciji su za najunosniju britansku umjetničku nagradu Becks Futures, koja će pobjedniku donijeti 20 tisuća funti, javlja BBC u utorak.

Uz 20 tisuća za pobjednika, Becks Futures će još 40 tisuća funti podijeliti među ostalih devet nominiranih umjetnika.

Djela će se izložiti u londonskom Institutu za suvremenu umjetnost, a pobjednik će biti proglašen u travnju.

Brazilski umjetnik Tonico Lemos Auad izrađuje vjeverice, lavove i mačke od mucica s tepiha, a Susan Philipsz u lancu supermarketa Tesco pjeva pjesme grupa Radiohead i Nirvana.

Auad svojim umjetničkim radom pokušava "osjećaje svakodnevnih iskustava pretvoriti u nešto čarobno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Susan Philipsz iz Glasgowa izvodi performance u javnosti - dođe u Tesco u Manchesteru ili na autobusnu stanicu u Belfastu pa na suho pjeva pjesme Radioheada, Rolling Stonesa i Nirvane.

Nominirani su još Ergin Cavusoglu, video umjetnik iz Rumunjske koji noću iz prikrajka, kroz svoj prozor, snima londonske ulice.

Performance umjetnica Nicoline Van Harskamp iz Nizozemske bavi se tjelohraniteljima, izbacivačima iz noćnih klubova, čuvarima na ulazima hotela i robnih kuća MandS te čuvarima na izložbama.

Jedan od uvjeta za nominaciju bio je da umjetnik stvara u Britaniji, no polovica nominiranih rođeni su u inozemstvu.

Philip Dodd, ravnatelj Instituta za suvremenu umjetnost smatra da izbor nominiranih pokazuje kako iskustvo doseljenika i oni sami konstantno obnavljaju kreativnost u britanskoj umjetnosti.

Nagrada se dodjeljuje treću godinu, a utemeljena je kako bi se pozornost skrenula na rad nove generacije britanskih umjetnika.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara