Umrla autorica slonića Babara

Cecile de Brunhoff, mlada žena koja je svojoj djeci pričala priče o izgubljenom sloniću i koja je "izmislila" Babara, umrla je u Parizu u 99. godini, doznaje se od nakladnika francuskih slikovnica o Babaru, HachetteJeunesse, u četvrtak.

Bilo je to 1930. Cecile de Brunhoff pričala je svojim dječacima, petogodišnjem Laurentu i četverogodišnjem Mathieuu, zanimljive priče prije spavanja, o sloniću čiju je majku ubio zločesti lovac te je pobjegao u grad, gdje se sprijateljio sa starom damom i naučio živjeti među ljudima, a onda se vratio u šumu gdje je postao kralj slonova.

Priča je bila tako lijepa da ju je Cecilein muž, slikar Jean de Brunhoff pretvorio u slike. Tako se rodio Babar kojeg je 1931. objavio Jardin des modes i odmah je postigao velik uspjeh.

"Priča o Babaru", "Babarovo putovanje", "Kralj Babar": slikovnice su se nizale, ali je autor umro 1937. sa samo 37 godina. Slonić je ipak ostao na životu, a 1946. ga je preuzeo stariji sin, s knjigom "Babar i lupež Arthur".

Laurent de Brunhoff napisao je kasnije tridesetak slikovnica, vjeran tonu svojih roditelja, pa i otmjenom kurzivu teksta, od kojega je posljednji "Babar i čarobna ptica" izašao za slonov 70. rođendan.

(Hina) vrad bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara