Umrla najstarija osoba na svijetu

Umrla najstarija osoba na svijetu

NAJSTARIJA OSOBA na svijetu, 114-godišnja Yone Minagawa, koja je titulu ponijela ove godine, umrla je jučer u staračkom domu na jugozapadu Japana.

Ona je u siječnju ušla u Guinessovu knjigu rekorda kao najstarija osoba na svijetu.
who became the world's oldest person earlier this year, has died at a nursing home in southwestern Japan, an official said Tuesday. She was 114.

Minagawa je samostalno odgojila četiri sina i kći, baveći se prodajom cvijeća i povrća, a umrla je od starosti, rekli su u staračkom domu u Fukuchiju, jugozapadno od Tokija.
"Apetit joj je polako slabio i gubila je energiju. Smrt nije bila iznenadna", rekli su dužnosnici doma.

Minagawa je rođena 4. siječnja 1983., a u Guinessovu knjigu rekorda ušla je kao najstarija živuća osoba nakon što je u siječnju ove godine umrla Emma Faust Tillman, koja je od nje bila starija tek nekoliko mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Minagawa je nadživjela svu svoju djecu, osim jedne kćeri, imala je sedam unučadi, 12 praunučadi i dvoje prapraunučadi.

Japanci imaju jedan od najdužih životnih vjekova, što se pripisuje zdravoj prehrani bogatoj ribom i rižom. 2006. su Japanke postavile rekord u prosječnom životnom vijeku od 85,81 godine, dok muškarci mogu računati na 79 godina života.

U zadnjih 10 godina se broj Japanaca starijih od 100 godina gotovo učetverostručio i očekuje se da će uskoro njih biti preko 28 000.

J.D.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara