Umrla nizozemska kraljica majka

NIZOZEMSKA kraljica majka Julijana umrla je u subotu u 94. godini u amsterdamskoj palači Soestdijk od posljedica upale pluća.

Prema službenoj obavijesti, uz Julijanu su u trenutku smrti bile tri od njezine četiri kćeri, uključujući i kraljicu Beatrix.

Nizozemski premijer Jan Peter Balkenende rekao je u televizijskom govoru da je Julijana, nizozemska kraljica od 1948. do 1980. godine, bila "narodna kraljica" koja je zajedno s princom Bernhardom pomogla obnovi zemlje nakon Drugog svjetskog rata. "Pamtit ćemo je po solidarnosti, zalaganju za ljudsko dostojanstvo i opće dobro. Da se nije rodila kao nasljednica prijestolja, vjerojatno bi bila socijalna radnica", rekao je nizozemski premijer.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve zastave u Nizozemskoj spuštene su na pola koplja, a ispred palače sakupljaju se njezini tužni štovatelji. Julijana je bila jako voljena u Nizozemskoj i upravo se njezin rođendan, 30. travnja, u zemlji obilježava kao Kraljičin dan.

Ubrzo po stupanju na prijestolje 1948. godine stekla je veliku popularnost vožnjom na biciklu gradskim ulicama i školovanjem djece u državnim školama. Njezina je popularnost nagnala Laburističku stranku da odustane od zahtjeva da se Nizozemska pretvori u republiku.

Prijestolja se odrekla u korist kćerke Beatrix 1980. godine na svoj 71. rođendan.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara