Umro akademik Petar Guberina

Nakon duge i teške bolesti večeras je u svom domu u Zagrebu u 92. godini umro akademik Petar Guberina, autor verbotonalnog sustava.

Guberina je rođen 22. svibnja 1913. u Šibeniku. Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu diplomirao je francuski i latinski jezik (1935.), a potom je doktorirao na francuskom Sveučilištu Sorbonne (1939.). Od 1951. do 1983. bio je profesor francuskog jezika na zagrebačkom Filozofskom fakultetu i predstojnik Odsjeka za romanistiku (1951.-1965.).

Godine 1954. osniva Institut za fonetiku i Polikliniku SUVAG, a 1965. i Odsjek za fonetiku, koje vodi do umirovljenja 1983. Od 1955. je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

U svijetu je poznat kao utemeljitelj verbotonalnog sustava (VTS), originalne znanstvene teorije na području govorne komunikacije, i elektroakustičkih aparata SUVAG. Njegova istraživanja lingvistike govora dovode do revolucionarnog obrata u nastavi živih jezika (audiovizualna globalnostrukturalna metoda - AVGS), ali i u pristupu patologiji sluha i govora (verbotonalna metoda - VTM).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Njegova verbotonalna metoda se proširila po svim kontinentima na području rehabilitacije i edukacije osoba oštećena sluha i govora, posebno djece, te u terapiji govornih poremećaja.

Za svoj rad dobio je niz domaćih i međunarodnih priznanja.

Datum pokopa akademika Guberine bit će objavljen naknadno.

(Hina) xad yso

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara