Umro dugogodišnji američki špijun u varšavskom paktu

PUKOVNIK Ryszard Kuklinski, rodom Poljak i jedan od glavnih američkih špijuna Hladnoga rata, umro je u srijedu u jednoj vašingtonskoj bolnici od moždanoga udara u 74. godini, objavila je poljska agencija PAP.

Kao visoki poljski časnik Kuklinski je od 1972. do 1981. oko 35 tisuća tajnih dokumenata Varšavskoga pakta predao američkoj središnjoj obavještajnoj agenciji CIA-i, a onda je s obitelji prebjegao na Zapad.

"Bio je tragična figura. S jedne je strane bio poljski vojnik, a s druge američki špijun", rekao je Lech Walesa, bivši čelnik Solidarnosti i poljski predsjednik poslije 1989.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Učinio je krasnih stvari, riskirao život kad bi se rijetki među nama to usudili", rekao je Walesa za PAP.

Jedan je komunistički sud Kuklinskoga 1984. osudio na smrt zbog odavanja obavještajnih podataka Sjedinjenim Državama, među ostalima i plan komunističkih vlasti da 1981. uvede izvanredno stanje kako bi se uništila Solidarnost, prvi slobodni sindikat sovjetskoga bloka.

Poljska je srušila komunizam 1989., ali presuda Kuklinskomu koji je živio u Washingtonu ukinuta je tek 1995., a rehabilitiran je tek 1997.

Poljsku je posjetio 1998. i ondje je dočekan uz dobrodošlicu tadašnjih desničarskih vlasti koje su tvrdile da je zahvaljujući ljudima poput njega Poljska vratila samostalnost nakon pet desetljeća komunizma.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara