Umro Giovanni Agnelli

POČASNI predsjedavatelj Fiata Giovanni (Gianni) Agnelli preminuo je nakon duge bolesti u 81. godini života, javljaju talijanski mediji u petak.

Agnelli je bolovao od raka prostate, te se zbog te svoje bolesti posljednjih mjeseci nije pojavljivao u javnosti.

Agnelli je odstupio s mjesta predsjedavatelja Fiata 1996. godine nakon što je tvrtku vodio 30 godina. Smatran je jednim od najvećih talijanskih industrijalaca. Već više od godinu dana bolovao je i odlazio na liječenje u SAD.

Gianniu Agnelliju otac Eduardo poginuo je u avionskoj nesreći 1935. godina, a jedini sin Eduardo ubio se 2000., u 46-toj godini. Obitelj Agnelli prate tragedije u životu, pa je i jedan od mogućih nasljednika na vrhu FIAT-a Alberto Giovanni umro 1997. godine u 36. godini od raka.

Njegov brat Umberto Agnelli zastupa obitelj u Upravnom odboru FIAT-a. Agnelli je postao predsjednikom FIAT-a 1966. i otvarao je pogone u cijelome svijetu pa i u Sovjetskom Savezu.

U čast smrti svog dugogodišnjeg šefa, zastave u Maranellu, sjedištu Ferrarija, spuštene su na pola koplja.

´Smrt Giovannija Agnellija u mom životu ostavlja prazninu koju će biti nemoguće ispuniti. Više od 35 godina svakodnevno mi je davao savjete koji su redovito bili od velike koristi. Nikada neću zaboraviti da je bio uz mene i u najtežim trenucima za momčad. U svim Ferrarijevim uspjesima dio je i njegovih zasluga´, rekao je predsjednik Ferrarija Luca di Montezemolo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Aktualni svjetski prvak u formuli 1, Nijemac Michael Schumacher, izjavio je kako je ponosan što je poznavao Agnellija:

´Uvijek sam se prema njemu odnosio s velikim poštovanjem i smatram se ponosnim što sam imao priliku poznavati ga. Prilikom svakog našeg susreta imao sam priliku uvjeriti se koliko mu puno znače i formula i nogomet, ali je pokazivao i veliki senzibilitet prema svjetskim problemima´.

Tehnički direktor Ferrarija, Francuz Jean Todt, smatra kako je smrt Agnellija kraj jedne ere.

Neizvjesna budućnost Fiata

Usporedo s viješću o Giannijevom smrti u talijanskim su medijima objavljena pitanja o budućnosti Fiata.

Baš je se danas trebao sastati upravni odbor talijanske automobilske industrije kako bi se vidjeli idući potezi za ozdravljenje Fiata, danas samo dijela velikog holdinga koji zapošljava više od 220.000 osoba. Otprilike polovica zaposlenih radi u raznim pogonima Fiata u inozemstvu.

Ono što je prije više od stotinu godina startalo kao malo obiteljsko poduzeće s vremenom se pretvorilo u poslovno carstvo koje se proteže od proizvodnje automobila do osiguranja, od izdavaštva do energetike. Prema nekim procjenama, holding Fiat sudjeluje s više od četiri posto u talijanskom bruto domaćem proizvodu i zapošljava tri posto ukupne talijanske radne snage. Među ostalim, nogometni klub Juventus i Ferrarijeva momčad Formule 1 u vlasništvu su Fiata.

Smrt Giannija Agnellija stigla je u jeku najveće krize u Fiata u njegovoj povijesti. Dugovi tvrtke dosežu do tri milijarde eura, a samo je ove godine s ciljem štednje ugašeno 8.000 radnih mjesta.

Prije tri godine, 20 posto udjela u Fiatu je prodano General Motorsu s opcijom da se preostalih 80 posto proda do konca sljedeće godine. Poznavatelji prilika u Fiatu smatraju da s Giannijevom smrću rastu izgledi za potpunu prodaju tvrtke. Naime, za razliku od pokojnog brata, Umberto se smatra jednim od glavnih zagovornika prodaje.

Među ostalima, izraze sućuti obitelji Agnelli uputili su papa Ivan Pavao Drugi i predsjednik Europske komisije Romano Prodi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara