Umro istaknuti hrvatski kemičar Marko Branica

Istaknuti hrvatski kemičar i dugogodišnji direktor Zavoda za istraživanje mora Instituta Ruđera Boškovića (IRB) Marko Branica preminuo je u srijedu u Zagrebu u 74. godini, priopćeno je danas iz IRBa.

Marko Branica rođen je u Zagrebu 14. siječnja 1931. U rodnome gradu 1956. diplomirao je kemiju na Prirodoslovno-matematičkome fakultetu (PMF) zagrebačkoga Sveučilišta na kojemu je 1963. doktorirao tezom o ekstrakciji anorganskih iona organskim otapalima. Na IRB-a radio je od 1954. do umirovljenja. Za izvanrednoga profesora na PMF-u izabran je 1967., a od 1971. vodio je poslijediplomski studij iz područja oceanologije.

Za svoja otkrića u kemiji mora profesor Branica dobio je niz najviših državnih nagrada, a bio je i laureat Heinekenove nagrade koju svake druge godine dodjeljuje Nizozemska Kraljevska Akademija za svjetski istaknut doprinos znanosti, navodi se u priopćenju predstojnika Zavoda za istraživanje mora i okoliša IRB-a Tarzana Legovića.

Osim intenzivnih znanstvenih istraživanja, Marko Branica je godinama uspješno vodio i poslijediplomski studij Oceanologije u okviru kojega je magistrirao više od 200 istraživača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svake druge godine počevši od 1971. profesor Branica organizirao je međunarodni kongres "Kemija Mediterana" koji je ubrzo postao izuzetno cijenjen u svijetu kao mjesto rasprava i katalizator napretka u istraživanju mora. U velikoj mjeri zaslužan je i za sada dostignutu razinu znanstvenih istraživanja mora u svim hrvatskim institutima.

Do posljednjega časa Marko Branica ostao je neustrašivi borac za razvoj društva temeljnoga na znanju, ističe se u priopćenju.

Sprovod Marka Branice održat će se u ponedjeljak, 22. studenoga u 15 sati, na zagrebačkome groblju Mirogoju.

(Hina) xip yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara