Umro kubanski pijanist Ruben Gonzales, član Buena Vista Social Cluba

Kubanski pijanist Ruben Gonzalez koji je sredinom 90tih godina prošlog stoljeća svirao sa svjetski poznatom skupinom Buena Vista Social Club umro je u ponedjeljak u 84 godini života u Havani.

Kubanski glazbeni institut potvrdio je smrt Rubena Gonzaleza, ali nije otkrio uzrok smrti.

Njegova supruga Eneida Lima izjavila je da je Gonzalez duže vrijeme imao problema s bubrezima, plućima, artritisom, te da mu se u posljednje vrijeme stanje pogoršalo.

Maleni glazbenik prosjede kose i brade stekao je svjetsku popularnost kao pijanist na prvom albumu iz serije Buena Vista Social Cluba, skupine predvođene gitaristom i pjevačem Compay Segundom koji je umro u srpnju ove godine u 95 godini života.

Najviše slave Ruben Gonzalez individualno je stekao solo albumima "Ruben Gonzalez" iz 1997. i "Chanchullo" iz 2000.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rođen u središnjoj kubanskoj pokrajini Santa Clara 1919. Gonzalez je prvotno želio postati liječnik, no 1934. počeo je studirati klavir na konzervatoriju u gradu Cienfuegos. Preselivši se u Havanu, 1941., potpuno se posvetio glazbi. Prvo je svirao i snimao sa Arseniom Rodriguezom, pionirom tadašnjih kubanskih orkestara, a potom se pridružio orkestru Los Hermanos.

Gonzalez je kasnije svirao u Panami i Argentini da bi se na kraju vratio u Havanu i nastupao po klubovima, uključujući poznati Tropicana noćni klub.

Početkom 60-tih godina prošlog stoljeća priključio se skupini pijanista Enriquea Jorrina nakon čije je smrti, sredinom 80-tih, preuzeo vođenje skupine. Potom je otišao u mirovinu i prestao svirati, no njegova je karijera i slava ponovno oživila nakon susreta s američkim gitaristom Ry Cooderom 1996. koji je u Havani producirao album Buena Vista Social Club.

"On je najbolji pijanist kojega sam ikad čuo", kazao je tada Cooder, čiji je projekt oživio zaboravljen kubanski glazbeni stil i donio svjetsku slavu nekima od najstarijih kubanskih glazbenika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara