Umro slavni austrijski dirigent Carlos Kleiber

SLAVNI austrijski dirigent Carlos Kleiber umro je 13. srpnja u Sloveniji, u 74. godini, i pokopan je u subotu po vlastitoj želji u Konjšici (istočna Slovenija), izvjestila je novinska agencija STA.

Carlos Kleiber rođen je 3. srpnja 1930. u Berlinu, a umro je nakon duge bolesti, prenosi STA izjavu članova njegove obitelji.

Carlos Kleiber kojeg je američki dnevnik New York Times nazvao "najvećim maestrom nakon Artura Toscaninija", ravnao je najuglednijim simfonijskim orkestrima u svijetu, među kojima su orkestri bečke i bavarske opere, njujorške Metropolitan Opere, milanske Scale i londonskog Covent Gardena.

"Izgubili smo najvećeg dirigenta našeg doba", kazao je za austrijsku agenciju APA direktor bečke opere Ioan Holender.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kleiberova je obitelj 1935. pobjegla iz nacističke Njemačke u Argentinu, gdje se mladi Carlos počeo glazbeno školovati 1950. Kada je izgubio austrijsko državljanstvo proglašen je počasnim građaninom Argentine, a austrijsko mu je državljanstvo vraćeno 1980. godine.

Premda je bio iznimno poštovan kao dirigent, Kleiber je ostavio vrlo malo snimaka, ali su svi visoke kvalitete. Skrivao se od novinara i svoje je posljednje godine živio povučeno, u tišini svoje vile, ne mareći za velike iznose koje su mu nudile operne kuće u Salzburgu, Beču i Berlinu.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara