Umro slikar Željko Hegedušić

Hrvatski slikar i grafičar Željko Hegedušić umro je danas u zagrebačkoj bolnici Rebro u 98. godini, izvijestila je obitelj. L

Željko Hegedušić rođen je u Tuzli 1906., školovao se u Zagrebu gdje je 1930. završio Akademiju likovnih umjetnosti, a usavršavao se u Parizu. Bavio se pedagoškim radom, među ostalim, kao profesor na zagrebačkoj Akademiji za primjenjenu umjetnost, gdje je predavao zidno slikarstvo i anatomiju.

U prvoj fazi svog likovnog rada posvećen je pretežno crtežu, od 1954. grafici, a od 1970-ih slikarstvu.

Na njegovu likovnu poetiku djelovali su dodiri s purizmom, kubizmom, te ponajviše nadrealizmom. Smatra se jednim od najdosljednijih nadrealista u hrvatskom slikarstvu, a njegov pariški crtež "Šetnja - Pigalle" (1931.) prvim poznatim nadrealističkim crtežom u hrvatskoj likovnoj umjetnosti.

Surađivao je s grupom "Zemlja" (1932.-1935.) s kojom je izlagao kao gost od njezine IV., do posljednje, zabranjene izložbe, na kojoj je trebao sudjelovati kao član.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U posljednjoj, slikarskoj fazi apstraktno prevladava nad figurativnim. U 1990-im prenosi u likovnu materiju tjeskobu i užase rata, te nastavlja istraživanje u tehničkom i vizualnom području.

Bavio se i zidnim slikarstvom, grafičkim oblikovanjem i ilustracijom. U zidnom slikarstvu surađivao je s drugim umjetnicima, među kojima i s bratom Krstom. Ilustrirao je knjige i oblikovao znak za ediciju "Pet stoljeća hrvatske književnosti". (Hrvatski biografski leksikon, Leksikografski zavod Miroslav Krleža)

Imao je 22 samostalne i oko 250 skupnih izložbi.

Godine 1983. dobio je nagradu "Vladimir Nazor" za životno djelo.

(Hina) xjn yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara