UMRO SLOVENSKI POLITIČAR JOŽE PUČNIK

U Ljubljani je u nedjelju ujutro u 71. godini umro slovenski političar i bivši politički emigrant Jože Pučnik, koji je nakon povratka iz Njemačke u domovinu 1989. godine vodio koalicijsku udrugu Demos koja je pobijedila na prvim demokratskim izborima.

Pučnik se 1989. godine kandidirao za republičkog predsjednika, ali je relativno tijesnim rezultatom izgubio od Milana Kučana, omogućivši tako svojevrsnu kohabitaciju dviju političkih opcija u ključnim mjesecima pred proglašenje državne samostalnosti.

Pučnik je kao asistent na filozofskom fakultetu u Ljubljani 1958. bio osuđen na 9 godina zatvora zbog članka u sociološkom časopisu u kojemu je, po mišljenju tadašnjih komunističkih vlasti, kritizirao politiku prema selu, a nakon smanjenja kazne i uvjetnog puštanja iz zatvora, 1963. je ponovno je osuđen na dvije godine zatvora zbog priloga u časopisu ´Perspektive´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Njemačkoj je 1966. godine dobio politički azil i doktorirao iz socioloških znanosti, te do povratka u Sloveniju radio na sveučilištu u Luenenburgu.

Pučnik je u prvoj prijelaznoj vladi nakon pada Demosove vlade koju je formirao Janez Drnovšek imao mjesto potpredsjednika, a nekoliko je godina bio i predsjednik Socijaldemokratske stranke, čijim je počasnim predsjednikom bio do smrti.

Posljednjih godina nije politički djelovao i rijetko se pojavljivao u javnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara