Umro službeni krojač engleske kraljice

SLUŽBENI krojač engleske kraljice Elizabete II. Sir Hardy Amies umro je u srijedu u snu u 93. godini, u svojoj kući u Cotswoldsu (na jugu Engleske), priopćio je službeni predstavnik njegove modne kuće.

Sir Hardy koji je nedavno ostavio posao nakon 48 godina provedenih u službi njezine Visosti, odijevao je i velšku princezu Lady Dianu i britansku glumicu Vivien Leigh.

Hardy Amies imenovan je kraljičinim službenim krojačem 1955. i za nju je svake godine kreirao desetak modela, od večernjih haljina do tradicionalnih kostima.

Buckinghamska je palača odmah priopćila da je kraljicu pogodila smrt sira Hardyja.

´Dugi niz godina sudjelovao je u kreiranju njezine odjeće i njegova smrt ju je očito rastužila´, rekao je službeni predstavnik kraljevske palače.

Hardy Amies otvorio je modnu kuću 1946. i odnjegovao stil koji su njegovi kritičari nazvali ´zastarjelim i bez elegancije´.

No zbog poštovanja kraljičine želje da nosi odjeću koja će biti udobna, a ne otmjena, 1989. mu je dodijeljen naslov plemića.

´Mislim da njezinoj Visosti otmjena odjeća nije simpatična´, povjerio je jednom sir Hardy novinaru.

´Kraljica drži da uvijek mora biti prigodno odjevena, napose za široke slojeve srednje klase na koje želi ostaviti dojam srdačnosti´, dodao je on.

Prošlog je vikenda kraljica izgubila i svojeg službenog skladatelja od 1975., Malcolma Williamsona.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara