Umro talijanski filmski glumac Alberto Sordi

TALIJANSKI filmski glumac Alberto Sordi, smatran jednim od kraljeva talijanske komedije, umro je u 83. godini u Rimu.

Glumac je umro u svojem rimskom domu u noći s ponedjeljka na utorak od posljedica teške bolesti, javlja talijanska novinska agencija Ansa.

Otkriven vrlo mlad na natjecanju imitatora, Alberto Sordi postao je pedesetih godina jedna od zvijezda talijanskog filma, predstavljajući kroz široku lepezu uloga arhetip veselog i prepredenog Talijana.

Rođen je u Rimu 15. lipnja 1919., a karijeru je počeo s 19 godina kao vokalni dubler američkog komičnog glumca Olivera Hardyja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Poznat po svojim grimasama, u stanju da nasmije ili rasplače, glumio je kasnije pored najvećih - Vittorija Gassmana ili Tota, te u kultnim i iznimno popularnim djelima talijanske kinematografije poput ´Danguba´ (1953.) Federica Fellinija ili ´Amerikanca u Rimu (Steno, 1954.). U to je vrijeme u godinu dana snimio je devet filmova. Nastavlja 1958. s Dinom Risijem i filmom ´Venecija, mjesečina i ti´ te tri godine kasnije s de Sicinim ´Posljednjim sudom´.

Trebalo je pričekati sedamdesete godine da Sordi bude konačno priznat izvan Italije. Traže ga redatelji iz čitavog svijeta, ali on odbija sve ponude.

´Talijan sam i glumim samo talijanske likove, ljude koje poznajem i koje mogu predstaviti drugima´, izjavio je on.

Prelazi na režiju 1966. godine i snima 15-ak filmskih komedija u kojima igra glavne uloge.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara