Umro Vjenceslav Bill, jedan od ključnih svjedoka protiv Branimira Glavaša

DRAGOVOLJAC domovinskog rata iz Osijeka i svjedok u istražnom postupku protiv Branimira Glavaša u slučajevima "garaža" i "selotjep", preminuo je nakon duge i teške bolesti.

Bill je, kako javlja Radio 101, tjedan dana prije smrti u svom stanu u Zagrebu dao iskaz istražnom sucu Županijskog suda u Osijeku Mariju Kovaču.

Bill je u svojim iskazima i medijskim istupima potvrdio postojanje tzv. "Branimirove bojne", postrojbe koja je bila izravno podređena Branimiru Glavašu i čije pripadnike se tereti za odvođenje srpskih civila iz njihovih domova u Osijeku i njihova mučenja i ubojstva.

Vjenceslav Bill je puno prije nego što je pokrenut postupak protiv Glavaša govorio o zločinima koji su se događali u Osijeku za vrijeme rata, a Glavaša je, kako su pisali mediji, nedvosmisleno isticao kao čovjeka koji je bio "nalogodavac svega što se u ratno vrijeme događalo u Osijeku".

Glavašev odvjetnik Marko Dumančić: Bill nam nije predstavljao nikakvu opasnost

Odvjetniku Branimira Glavaša je informacija o smrti Vjenceslava Billa predstavljala prvi glas o tome: "Doista nisam znao da je gospodin Bill preminuo i žao mi je zbog toga, jer smrt od tako teške bolesti je doista ružna, ali nam on nije ni predstavljao nikakvu opasnost kao svjedok optužbe, tako da što se tiče našeg slučaja to i neće imati bitnog utjecaja", izjavio je Dumančić.

"Znam da je bolovao od karcinoma i da ga je istražni sudac svejedno ispitao prošli tjedan, ali to ne bih htio komentirati jer na liječnicima, a ne pravnicima, da ocjene zdravstvenu sposobnost svjedoka za davanje iskaza", nije Glavašev odvjetnik želio komentirati Billov iskaz istražnom sucu osječkog Županijskog suda, koji je svjedok dao teško bolestan i gotovo na samrti.

"Bill je pričao storije o ratu u Osijeku gdje je bio promatrač"

"Da je Vjenceslav Bill i preživio i pojavio se u postupku, ne bi nam predstavljao nikakvu opasnost, jer njegova svjedočenja su ustvari bila pričanja storija o ratu u Osijeku gdje je bio promatrač i on je doista bio nebitan svjedok", poručio je Dumančić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara