UN će izdvojiti 200 milijuna dolara za razvoj Iraka

UJEDINJENI narodi odlučili su u utorak da će 200 milijuna dolara prebaciti na račun sadašnje iračke vlade namijenjen razvoju, rekla je glasnogovornica UNa.

Novac je osiguran iz zaliha i sredstava koja nije potrošila UN-ova Komisija za monitoring, provjeru i nadzor, skupina za nadzor oružja koja je djelovala u Iraku za vladavine Sadama Huseina. Oko 220,3 milijuna dolara ostalo je u blagajni Komisije pošto je ova završila s radom.

Službena predstavnica Marie Okabe rekla je da će se 200 milijuna od ukupnog iznosa dati Iraku, a ostatak će otići na podmirenje iračkog duga za UN-ov proračun i troškova mirovnih operacija.

Prijelazna vlada u Bagdadu optuživala je UN da koristi novac koji pripada Iraku kako bi proveo inspekciju oružja. Novac je zarađen prodajom iračke nafte na temelju programa nafta za hranu, sheme koju je proveo UN kako bi iračkim civilima olakšao život pod sankcijama od 1995. do 2003.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Irak želi da svijet bude brži u pružanju pomoći i da tako pridonese suzbijanju nestabilnosti, premda priznaje da se mora popraviti i obuzdati "strašnu" korupciju, izjavili su irački čelnici u utorak.

"Posljedice neuspjeha u Iraku premašit će granice samog Iraka. Zato je ulog tako velik", rekao je irački ministar vanjskih poslova Hoshiyar Zebari NATO-ovim veleposlanicima u Bruxellesu, dan uoči donatorske konferencije koju organiziraju Sjedinjene Države i Europska unija.

"Postoje naznake da SAD i Europa rješavaju svoje nesporazume preko Iraka", rekao je za Reuters irački ministar financija Ali Allawi koji je pozvao međunarodnu zajednicu da više i brže pomaže Iraku.

Irak je za Sadamove ere nagomilao dug od 120 milijarda dolara, od čega je većina potrošena za financiranje rata s Iranom 1989-1988., premda su mu lani oprošteni desetci milijarda dolara.

Konferencija bi trebala poduprijeti iračke zahtjeve za smanjenje duga, ali je Riceova rekla kako se ne očekuje da bi se u Bruxellesu mogao postići dogovor o tome.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara