UN će još pola godina nadzirati tokove ilegalnog oružja u Somaliji

VIJEĆE sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) glasovalo je u utorak da će produžiti za još pola godine nadzirati tokove ilegalnog oružja u Somaliji, s posebnom pažnjom na pojačavanje embarga na oružje koji je uspostavljen toj zemlji prije 12 godina.

Vijeće sigurnosti je jednoglasno usvojilo rezoluciju kojom se naglašava obveza svih zemalja članica UN-a da u potpunosti poštuju zabranu uvoza oružja u Somaliju, te ujedno "izrazilo odlučnost da će prekršitelji biti držani odgovornima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glasovanje je uslijedilo samo dan nakon što je UN-ova skupina za nadzor poštivanja embarga u Nairobiju izvjestila da se ta zabrana uvoza oružja iz 1992. rutinski krši i i opskrbljuju se oružjem nesigurne regije susjedne Kenije.

U rezoluciji se traži da se nadzornoj skupini, čiji je mandat istekao prošli mjesec, ponovno upostavi mandat na još šest mjeseci kako bi nastavila sastavljati listu prekršitelja embarga i njihovih podupiratelja "radi mogućih budućih mjera vijeća".

Skupina od četiri nezavisna stručnjaka bilježila je od veljače do srpnja dotok oružja u Somaliju preko mora, kopna i zraka, a koji je bio financiran krivotvorenjem novca, "rupama" u finacijskim zakonima i ilegalnom trgovinom narkoticima. Upozorili su su da bi nepoštivanje embarga na oružje moglo ugroziti mirovne naproe u Somaliji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara