UN danas izglasava nove sankcije za Iran

Tekst: J.D.
Foto: AFP


VIJEĆE sigurnosti UN-a danas će se u 15 sati sastati kako bi razgovaralo o uvođenju nove runde sankcija Iranu, koji je želi odustati od svog nuklearnog programa. Raspravljat će se o nacrtu rezolucije koju su sastavili SAD, Britanija, Francuska, Kina, Njemačka i Rusija.

Kina i Rusija su pristali na rezoluciju tek nakon što su zapadne države malo olabavile predložene sankcije. Slaganje te dvije zemlje s rezolucijom neophodno je, zato što one kao stalne članice Vijeća imaju pravo veta.

Sankcije uglavnom ekonomske prirode

Rezolucija bi proširila embargo na uvoz oružja Iranu, a na crnu listu bi stavila tri trgovačka društva koja kontrolira država, kao i 15 društava koje kontrolira Iranska revolucionarna garda. Također bi se uspostavio režim provjeravanja iranskog tereta, sličan onome koji se provodi u Sjevernoj Koreji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na crnu listi bi se pored rezolucije stavilo i 40 tvrtki koje se sumnjiče za pomaganje iranskom nuklearnom i programu razvoja projektila. Njima bi se zamrznula sredstva i bilo bi zabranjeno poslovanje s njima.

Rezolucija bi trebala biti izglasana relativno brzo, ali ne i jednoglasno. Libanon je najavio da će ostati suzdržan, a Brazil i Turska, koji su predlagali alternativni program nuklearne razmjene, će ili ostati suzdržani ili glasati protiv rezolucije.

Prve tri runde sankcija nisu odvratile iransko vodstvo od programa

Prve dvije runde sankcija protiv Irana su 2006. i 2007. godine prošle jednoglasno. Treća, 2008. godine, izglasana je sa 14 glasova za i jednim protiv. Irance su sankcije pogodile dosta teško, ali državno vodstvo nije odlučilo odustati od svog programa.

To su najavili i sada, potpuno negirajući navode da nuklearni program razvijaju u bilo kakve druge svrhe osim mirovnih. Slabo obogaćeni uran može se koristiti kao nuklearno gorivo. Jače obogaćen uran može se koristiti kao ključni sastojak nuklearnih bojevih glava.

Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad ranije je vrlo oštro kritizirao Rusiju, zemlju s kojom je Iran u relativno dobrim odnosima, zbog podržavanja rezolucije. Optužio ih je da su stali "na stranu neprijatelja iranskog naroda".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara