UN I BRETON WOODS GRUPA O NAPRETKU OD MONTERREYJA

Ekonomsko i socijalno vijeće Ujedinjenih naroda (ECOSOC) i predstavnici institucija Breton Woodsa sastat će se u ponedjeljak kako bi razmotrili napredak u provedbi sporazuma o financiranju razvojnih projekata. L

Sastanak se održava dok se nastavlja usporeni rast svjetskog gospodarstva, neizvjesnost vezan uz rat u Iraku i zastoj međunarodnih pregovora o trgovini.

ECOSOC i institucije Breton Woodsa, Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka, te Svjetska trgovačka organizacija (WTO) trebale bi potaknuti provedbu dogovora s prošlogodišnje svjetske konferencije o financiranju razvoja održane u meksičkom gradu Monterreyu.

Ključna je stvar kako održati osjećaj partnerstva i dijaloga između institucija Breton Woodsa i UN-ovih agencija za razvoj, rekao je podtajnik UN-a za ekonomska i socijalna pitanja Nitin Desai.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na sastanku će sudjelovati i predstavnici nevladinih organizacija i privatnog sektora kako bi rekli što treba poduzeti da bi se proveli sporazumi iz Monterreya.

ECOSOC, 54-člano tijelo UN-a, nastoji posljednjih godina igrati značajniju ulogu u rješavanju svjetskih ekonomskih i socijalnih problema. Njegov "Manifest siromaštva" iz 1999. ocrtao je razvojne ciljeve koji su prihvaćeni na Milenijskom summitu u New Yorku 2000.

Na sastanku ECOSOC-a i skupine iz Breton Woodsa u ponedjeljak u sjedištu UN-a u New Yorku sudjelovat će i zamjenik guvernera Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

(Hina) sl rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara