UN i nevladine organizacije zabrinute zbog sve goreg položaja migranata na sjeveru Srbije

UN i nevladine organizacije zabrinute zbog sve goreg položaja migranata na sjeveru Srbije

Foto: Hina

AGENCIJE Ujedinjenih naroda u Srbiji i nevladine udruge izrazile su zabrinutost zbog daljnjeg pogoršanja položaja migranata na sjeveru Srbije, gdje se njihov broj udvostručio zbog novih restriktivnih mjera Mađarske.

Prema priopćenju agencija UN koje prenosi Radio-televizija Srbije, u tom je području trenutačno više od 1.300 migranata, većinom žena i djece od kojih je nekoliko stotina smješteno na punktu za pomoć u okolici Subotice, dok oko 800 čeka pod otvorenim nebom izvan mađarske "tranzitne zone" kod graničnog prelaza "Horgoš 1".

Nedostatak smještaja, zdravstvenih i sanitarnih uvjeta predstavljaju veliki problem, navodi se priopćenju UN-a u i naglašava da su agencije UN-a i nevladine udruge intenzivirale pomoć vladi Srbije osiguravanjem novih količina hrane, vode, medicinske i druge neophodne pomoći.

Srbijanski ministar rada Aleksandar Vulin zatražio je u četvrtak od premijera Aleksandra Vučića hitnu sjednicu Ureda za koordiniranje službi sigurnosti "zbog sve složenije situacije s migrintima", upozorivši da bi Srbija mogla u migrantskoj krizi ostati sasvim sama.

Vulin: Samo u jednu noć iz Mađarske su vraćena 334 migranta

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vulin je podsjetio da su samo tijekom jedne noći u Srbiju iz smjera Mađarske ušla 334 migranta, a iz Makedonije njih 158, a taj broj na terenu i veći. Vulin je rekao da se "neće dozvoliti njihov nekontrolirani dolazak".

"Moram reći da sam veoma zabrinut nakon što sam dobio informaciju da će ih tijela Mađarske, ne samo uputiti u tranzitnu zonu nego ih vratiti na teritorij Srbije, bez pravne osnove, bez uporišta u međunarodnom pravu, kao i i informacije da Hrvatska ponovo razmišlja o podizanju ograde na našim granicama", rekao je Vulin.

UN kaže da je pravo na azil temeljno ljudsko pravo, te da tražiteljima azila mora biti omogućen pristup teritorijiu države u kojoj se traži azil.

Unatoč tome, više od 120 potencijalnih azilanata prijavilo je 6. srpnja vlastima, agencijama UN-a i partnerima da im je onemogućen pristup azilantskim procedurama u Mađarskoj i da su umjesto toga protjerani nazad u Srbiju, bez poštivanja procedure readmisije ili povratka.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara