UN imenovao zemlje i skupine koje novače djecu vojnike

UNATOČ globalnim sporazumima djecu kao vojnike novače vlade u Kongu, Burundiju i Liberiji, a prevladavaju u pobunjeničkim skupinama u Kolumbiji, Filipinima, Ugandi i Sri Lanki, navodi se u novom izvješću UN-a o toj tematici.

UN posebni predstavnik za djecu i oružane sukobe Olara Otunu kazao je da se u tom izvješću prvI put navode vlade i skupine koje novače djecu mlađu od 18 godina za sudjelovanje u vojnim sukobima.

UNICEF procjenjuje da oko 300 tisuća djece vojnika nosi oružje u preko 40 zemalja diljem svijeta, većina od njih u Africi i istočnoj Aziji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U izvješću se navode 23 skupine, uključujući vlade i pobunjeničke frakcije u pet zemalja u kojima je uobičajeno novačiti djecu - Afganistan, Burundi, Liberija, Somalija i DR Kongo.

Dok su vlade Konga, Burundija i Liberije prozvane radi novačenja djece, brojne pobunjeničke skupine u tim zemljama optužene su da koriste djecu kao vojnike, nosače i seksualne robove.

Oružane skupine također koriste djecu kao vojnike, uključujući frakcije u Kolumbiji, Myanmaru, Nepalu, Filipinima, Sudanu, Ugandi i Sri Lanki, kaže se u izvješću.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara