UN izvješćuje o napretku mirovnih operacija u 2002.

UJEDINJENI NARODI izvijestili su da su mirovne operacije Svjetske organizacije u 2002. polučile uspjehe u svim dijelovima svijeta.

U ´Godišnjem pregledu: mirovne operacije UN-a u 2002.´ posebice se ističe postizanje neovisnosti Istočnog Timora, nakon prijelazne uprave UN-a, kao i obnova mira u Sierra Leoneu uz pomoć Misije UN-a.

Izvješće također kao značajna postignuća navodi uspostavu prijelazne vlade u Afganistanu i uspješan dovršetak misije UN-a u Bosni i Hercegovini (UNMIBH), najduljoj operaciji reforme policije i obnove koju je UN ikad poduzeo.

Među svoje uspješno operacije UN ubraja i promatračku misiju na Prevlaci (UNMOP) koja je okončana 15. prosinca nakon što je glavni tajnik Kofi Annan ocijenio da poluotok ne može više biti uzrokom ugrožavanja mira i stabilnosti između Hrvatske i Jugoslavije.

Prestanak mandata UN-a na Prevlaci omogućen je postizanjem

Sporazuma između Hrvatske i Jugoslavije o privremenom režimu na

Tekst se nastavlja ispod oglasa

južnoj granici.

UN je u 2002. u svijetu imao 15 mirovnih operacija i 13 političkih i misija uspostave mira. Pet operacija UN je imao u Europi, četiri u Africi, četiri na Bliskom istoku i dvije u Aziji i na Pacifiku. Ove operacije brojale su od šačice međunarodnog i lokalnog osoblja pa do tisuća vojnih, policijskih i civilnih mirovnjaka.

Izvješće navodi da je mirovnim operacijama UN-a pridonijelo 90 zemalja, a ukupan broj mirovnjaka vojnika je oko 44.000 uz oko 11.000 međunarodnog i lokalnog osoblja.

Tijekom 2002. u UN-ovim mirovnim operacijama diljem svijeta poginulo je 52 mirovnjaka, navodi izvješće.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara