UN: Nad rezolucijom se nadvila prijetnja američkog veta

VIJEĆE sigurnosti UN-a za utorak je zakazalo glasovanje o rezoluciji koja od Izraela traži da odustane od najavljenih planova da se palestinski predsjednik Jaser Arafat deportira ili ukloni na neki drugi način.

Rezolucija, na prijedlog palestinskog izaslanika u UN-u Nassera al-Kidwe, izazvala je burnu raspravu na kojoj je više od 40 vlada osudilo izraelske planove. Rezolucija se, međutim, našla pod prijetnjom ameročkog veta jer, kako objašnjava američki veleposlanik u UN-u John Negroponte, u njoj se "ne osuđuje teririzam palestinskih ekstremističkih skupina".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rezolucija ima veliku potporu arapskih zemalja, a Sirija je, kako bi rezolucija dobila što širu potporu, uvela promjene u posljednji tren, te se sada u njoj izražava "velika zabrinutost" zbog porasta nasilja i napada obiju strana koji su prouzročili "veliku patnju i stradavanja nedužnih ljudi". Diplomati ocjenjuje da to neće utjecati na američku odluku o vetou.

Prema prijedlogu rezolucije, Vijeće sigurnosti "od Izraela, okupacijske sile, traži da odustane od svih akcija usmjerenih na deportaciju izabranog predsjednika Palestinske uprave, te da prestane ugrožavati njegovu sigurnost".

Izraelski veleposlanik u UN-u San Gillerman za Arafata tvrdi da je "profesionalni terorist", ocjenjujući da bi njegovo "uklanjanje" ubrzo urodilo prestankom sukoba.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara