UN obilježio dan solidarnosti s palestinskim narodom HNA

POZIVIMA na mirno rješenje bliskoistočnog sukoba Ujedinjeni su narodi u ponedjeljak obilježili Međunarodni dan solidarnosti s palestinskim narodom.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan u govoru pred Odborom za provedbu neotuđivih prava palestinskog naroda Opće skupštine UN-a rekao je kako neslužbena ženevska mirovna inicijativa Palestinaca i Izraelaca pokazuje da je moguće doći do rješenja sukoba.

Annan je rekao kako izraelska vlada i palestinske vlasti moraju djelovati odmah, a ne čekati na drugu stranu da učini prvi korak. Dodao je kako postoji nada da će se izraelski i palestinski premijer uskoro sresti i da bi mogao biti uspostavljen prekid vatre.

Predsjednik Opće skupštine UN-a Julian Hunte kazao je kako povijest pokazuje "da se problemi između naroda i država ne mogu riješiti nasiljem i sukobom". On je naglasio da je rješenje koje predviđa dvije države, Izrael i Palestinsku državu, sadržano u mirovnom planu četvorke, SAD-a, EU-a, UN-a i Rusije, jedini način okončanja sukoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjedatelj Vijeća sigurnosti UN-a za prosinac bugarski veleposlanik Stefan Tafrov kazao je kako je Vijeće posebice zabrinuto zbog humanitarnoga stanja na palestinskim teritorijima. Dodao je da humanitarnim radnicima treba omogućiti da dođu do onih kojima je potrebna pomoć i poboljšaju život Palestinaca.

Predsjednik Odbora za Palestince Senegalac Papa Louis Fall rekao je da Odbor priznaje pravo Izraela na sigurnost, a osuđuje izraelska ciljana ubojstva palestinskih militanata.

Fall je rekao i da Odbor drži neprihvatljivim što izraelska vojska kretanje palestinskog predsjednika Jasera Arafata ograničava na njegov ured u Ramallahu.

Međunarodni dan solidarnosti s palestinskim narodom obilježava se 29. studenoga koji je ove godine pao u subotu te je obilježen u ponedjeljak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara