UN odlučni sačuvati potpunu neovisnost u Iraku

UJEDINJENI narodi, odlučni sačuvati potpunu slobodu kretanja u Iraku, kategorički odbijaju mogućnost da američkobritanske snage nadziru njihove humanitarne operacije u toj zemlji, piše u internom dokumentu UN-a objavljenom u četvrtak.

Pod naslovom "Opće upute o dnosima između osoblja Ujedinjenih naroda i vojnih čimbenika u krizi u Iraku", taj praktični vodič namijenjen osoblju agencija UN koje se pripremaju intervenirati u Iraku vrlo jasno navodi pravila koja određuju njihove odnose s vojnicima koalicije.

Tako će biti zabranjeno podići zastavu UN-a u centrima za humanitarne operacije koje će u Iraku uspostaviti Amerikanci.

Konvoji i humanitarne operacije UN-a neće moći zatražiti vojnu pratnju, osim u "iznimnim okolnostima i nakon prethodnog odobrenja" iz sjedišta svjetske organizacije.

Vrlo je ograničena i suradnja s ekipama za pomoć u katastrofama (DART) "zbog (njihovih) vojnih i civilnih osobina", a i za nju je potrebno unaprijed ishoditi odobrenje iz sjedišta UN.

"Preusko povezivanje s tim ekipama narušilo bi mogući dojam o nepristranosti i neutralnosti Ujedinjenih naroda", kaže se u vodiču.

Općenito se zahtijeva "očuvanje jasne razdvojenosti između humanitarnih i vojnih aktivnosti" kako bi se ograničili "negativni učinci" koje bi po sigurnost osoblja UN-a mogla imati možebitna zbrka oko tih aktivnosti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od pripadnika agencija UN tako se traži da "u svim okolnostima iskažu svoju pripadnost UN te, osobito, da se kreću isključivo u jano označenim vozilima UN".

Strogo im je zabranjena i svaka odjeća koja bi se mogla pobrkati s vojnim odorama. "Nisu dopuštene jakne s višestrukim džepovima, kaki hlače, traperice i majice kratkih rukava", pojasnio je administrator Programa UN za razvoj (UNDP) Mark Malloch-Brown.

Djelatnici UN-a ne smiju prihvatiti ni oružane čuvare iz bilo koje od "zaraćenih strana" za svoje urede, skladišta ili stanove, jer osobe u odorama tamo smiju ući isključivo po zadatku ili na izravan poziv.

Stranci iz sastava osoblja UN iz sigurnosnih razloga napustili su Bagdad dan uoči početka rata, no u Iraku je ostalo oko tri tisuće iračkih djelatnika koji osiguravaju raspodjelu humanitarne pomoći "na praktičnoj bazi".

UN bi vrlo brzo mogli poslati brodove s humanitarnom pomoći u Umm Qasr, u kojem je sigurnost odgovarajuća, prema procjeni posebne misije UN.

No možebitni nastavak dopreme i raspodjele mumanitarne pomoći na većoj razini ovisi o povratku u Irak stranog osoblja UN-a, a odluka o tome, uvjetovana sigurnosnim uvjetima, u nadležnosti je glavnog tajnika UN-a Kofija Annana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara