UN POZIVA IRAČANE DA POTAKNU OSNIVANJE TIJELA KOJE ĆE NADZIRATI NOVU VLADU

UNov civilni upravitelj u Iraku Lahdar Brahimi pozvao je u srijedu Iračane da potaknu osnivanje svojevrsnoga parlamentarnog tijela koje bi pomoglo u nadzoru nove prijelazne vlade kojoj će jedna od zadaća biti organizacija izbora u toj zemlji.

Brahimi, koji je odigrao važnu ulogu posrednika u stvaranju nove iranske vlade u utorak je izvijestio kako bi tijekom mjeseca u razne dijelove Iraka trebalo otputovati oko 60 vodećih iračkih dužnosnika koji će organizirati nacionalnu konferenciju predviđenu za srpanj kada će biti izabrani članovi nove vlade.

"Riječ je o tijelu koje bi bilo nešto između savjetodavnog i zakonodavnog", objasnio je Brahimi novinarima. "Samo legalno izabrana vlada može legitimno predstavljati irački narod", istaknuo je dodajući kako bi prioritet nove vlade, među ostalim, trebalo biti poboljšanje sigurnosti u zemlji.

Novo nadzorno tijelo imat će oko 80 članova koji će prisustvovati nacionalnoj konferenciji u srpnju.

Točka o prijelaznom razdoblju navedena je u nacrtu UN-ove rezolucije. Predložile su je Sjedinjene Države i Velika Britanija. Iračani, neki članovi Vijeća za privremenu upravu Irakom i Francuzi kritizirali su spomenuti nacrt zbog mnogih restrikcija nametnutih suverenitetu buduće prijelazne vlade koja bi ovlasti trebala preuzeti 30. lipnja.

Zato je u utorak podnesen drugi nacrt koji bi Iračanima omogućio kontrolu nad policijskim snagama, graničnim ophodnjama i ostalim snagama sigurnosti te ograničenje vremena ostanka američkih multinacionalnih snaga u Iraku. Zamjenik američkog državnog tajnika Richard Armitage nada se da će novi nacrt rezolucije uspjeti barem djelomično udovoljiti iznesenim primjedbama.

Novoizabrani irački predsjednik Ghazi Yawar osporio je izjave američkih dužnosnika koji su izjavljivali kako Washington nije vršio pritisak da bi se spriječilo njegovo postavljanje na dužnost predsjednika države. On je novinarima kazao kako su mu Amerikanci ponudili čitav niz raznih poslova nastojeći ga ostaviti postrani u utrci za predsjedničko mjesto, istodobno dajući prednost bivšem iračkom ministru vanjskih poslova Adnanu Pachachiju.

"Bilo je pritisaka, a ponuđene su mi druge visoke pozicije, ako odustanem", rekao je Yawar, utjecajni plemenski starješina koji je od početka bio vrlo kritičan prema američkoj politici u Iraku. "Bilo je vrlo jasno da me koalicijske vlasti ne podupiru. No, imao sam potporu kolega iz Vijeća za privremenu upravu, vjerojatno i Pachachija".

Važno mjesto novog iračkog premijera povjereno je dugogodišnjem protivniku Sadama Huseina koji je dugo živio u egzilu i ima čvrste veze s Washingtonom i CIA-om. Zanimljivo je da su se samo četiri od 22 člana Vijeća za privremenu upravu Irakom koje su imenovali Amerikanci, raspuštenog u utorak, našla i u sastavu nove iračke 36-člane administracije, među kojima su Allawi i Yawar.

(Hina) xmh ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara