UN prihvatio proračun i izbjegao financijsku krizu

OPĆA skupština Ujedinjenih naroda u petak navečer prihvatila je proračun s ograničenjem potrošnje čime je pojačan pritisak za brzu provedbu reforme upravljanja UN-om koje se nalazi među najvišim prioritetima Sjedinjenih Država i Europske unije.

Po sporazumu između bogatih i zemalja u razvoju skupština je prihvatila rezoluciju o dvogodišnjem administrativnom proračunu od 3,8 milijarde američkih dolara čime je izbjegnuta financijska kriza UN-a.

No rezolucijom se potrošnja UN-a ograničava na 950 milijuna dolara što je dovoljno samo za prvih šest mjeseci 2006. godine nakon čega će glavni tajnik Kofi Annan morati od skupštine zatražiti još sredstava za osoblje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Odluka Opće skupštine koja broji 191 članicu donesena je konsenzusom nakon mjeseci teških pregovora.

Nekoliko država, među kojima su i Egipat, Indija i Jamajka, odbijale su vezati reforme UN-a s donošenjem proračuna, no veleposlanik SAD-a pri UN-u John Bolton je rekao da je to povezano jer skupština za šest mjeseci mora odobriti dodatna sredstva.

Bolton je sporazum nazvao pobjedom Sjedinjenih Država te rekao da je Washington "postigao nešto čemu je težio posljednja tri mjeseca - jasnu vezu između reforme uprave i procesa donošenja proračuna u Ujedinjenim narodima".

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan je rekao da će novi proračun omogućiti UN-u da nastavi sa svojim djelovanjem dok će članice nastaviti s radom na reformama prihvaćenim na summitu svjetskih čelnika u rujnu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara