UN skladišti zalihe hrane za Palestince dok Izraelci napuštaju Gazu

Agencija UNa za hranu objavila je u utorak da je uskladištila 5.800 metričkih tona hrane u Pojasu Gaze u očekivanju ekonomskih teškoća s kojima se suočavaju siromašni Palestinci, dok židovski naseljenici napuštaju to područje. L

Svjetski program za hranu (WFP) , koji osigurava namirnice za najsiromašnije Palestince, objavio je da su u 21 skladištu u Gazi spremljene zalihe hrane za 156.000 ljudi do kraja listopada.

"Usprkos logističkim teškoćama koje su se povećale s izraelskim povlačenjem, WFP surađuje s nevladinim organizacijama i palestinskim vlastima kako bi osigurao dovoljno porcija hrane na najsiromašnije Palestince u Gazi", izjavio je u Gazi direktor WFP-a Arnold Vercken.

Očekuje se da će izraelsko povlačenje iz Gaze biti dovršeno u listopadu usprkos prosvjedima i protivljenju nekih naseljenika koji se odbijaju povinovati nalogu za evakuaciju. Oko 8.500 Židova iz 21 naselja trebali bi biti preseljeni na teritorij Izraela, uz novčane kompenzacije koje, po obitelji, iznose od 100 do 400 tisuća dolara.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

WFP navodi da je u enklavi al-Mawasi, najpogođenijoj izraleskom okupacijom Gaze, oko 1.340 obitelji primilo namirnice za idućih 10 tjedana.

WFP je naveo da će idućeg mjeseca pokrenuti dvogodišnju operaciju kojom bi se trebala osigurati pomoć u hrani za oko 500 tisuća Palestinaca u Gazi i na Zapadnoj obali, koji će u tom razdoblju trebati više od 150.000 tona hrane.

(Hina) xdh ydh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara