UN: Slobodna trgovina kao recept gospodarskog rasta siromašnih

IAKO slobodna trgovina nije uvijek siguran recept za ublažavanje siromaštva, gotovo da i nema slučaja da su zemlje u razvoju ostvarile napredak a da pritom nisu otvorile svoja tržišta, navodi se u ponedjeljak u izvješću UNa.

"Zemlje koje su u proteklih 20 godina ostvarile napredak na gospodarskom planu, to su učinile na način da su, u procesu reformi, otvorile svoja tržišta", ističe se u izvješću koje se bavi pitanjem je li uklanjanje trgovinskih barijera donijelo više štete ili koristi za siromašne zemlje.

"S obziroma na današnju, sve globaliziraniju ekonomiju, teško je zamisliti da bi bilo koja zemlja mogla u budućnosti učiniti pozitivan pomak na gospodarskom planu i smanjiti siromaštvo, a da ne slijedi trend i otvori se svjetskom tržištu", dodaje se u izvješću.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se trgovinske politike tiče, glavnu prijetnju siromašnim zemljama predstavljaju "protekcionističke politike" bogatih zemalja, upozorava UN.

Bogate su zemlje, naime, podigle trgovinske barijere, kako bi spriječile dotok roba iz siromašnih zemalja. Upravo su zbog toga u meksičkom Cancunu prije tri mjeseca propali globalni trgovinski pregovori, pa sada trgovinski izaslanici skupljaju dijelove propalih pregovora ne bi li ih ponovo postavili na noge.

Zemlje u razvoju također moraju poduzeti korake ka ublažavanju protekcionističkih barijera jer na trgovinu s ostalim siromašnim zemljama otpada 40 posto sveukupne trgovine zemalja u razvoju, stoji u izvješću.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara