UN: Više od polovice svjetskog stanovništva živjet će uskoro u gradovima

PO PRVI puta u povijesti čovječanstva, više od polovice svjetskog stanovništva živjet će do 2007. godine u gradovima, prema izvješću Ujedinjenih naroda.

U izvješću se ocjenjuje da je 2003. godine 48 posto svjetskog stanovništva živjelo u urbanim područjima. Ta proporcija trebala bi do 2007. prijeći 50 posto.

"To će biti prvi puta u povijesti čovječanstva da će broj stanovnika gradova prijeći broj onih koji žive na selu", stoji u izvješću UN-a.

Rast urbanog stanovništva odnosit će se prije svega na gradove koji danas broje pola milijuna stanovnika a ne velike megapolise poput Tokija, Meksika ili New Yorka.

Japanski glavni grad koji danas broji 35 milijuna stanovnika trebao bi ostati najnapučeniji grad na svijetu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni grad Meksika koji danas ima 18,7 milijuna stanovnika imat će 2007., prema procjenama, 20,6 milijuna stanovnika, dok će New York sa sadašnjih 18,3 milijuna prijeći na 19,7 milijuna stanovnika.

Rast broja stanovnika najviše će se osjetiti u Bombayu koji će sa sadašnjih 17,4 milijuna stanovnika 2007. godine prijeći na 22,6 milijuna i tako postati drugi grad na svijetu po broju stanovnika.

Glavni grad Nigerije, Lagos, koji trenutačno broji 10,1 milijuna stanovnika i dvadeseti je grad svijeta po napučenosti, postati će 2007. deveti najveći grad na svijetu sa 17 milijuna stanovnika.

Popisu najvećih gradova na svijetu 2007., prema procjeni UN-a, priključit će se i Dacca i Karači.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara