UN ZABRINUT ZBOG SVRGAVANJA MIANMARSKOG PREMIJERA

Ujedinjeni narodi izrazili su u utorak zabrinutost zbog izvješća da je premijer Mianmara (bivše Burme) svrgnut s dužnosti i stavljen u kućni pritvor i pozvali su vojnu vladu da ostane predana obećanim "smjernicama" za demokraciju.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan također je zabrinut za dobrobit dobitnice Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi i njezinog zamjenika U Tin Ooa, koji su u kućnom pritvoru od svibnja 2003., i zatražio je da ih se oslobodi "bez daljnjeg odgađanja", rekla je glasnogovornica Marie Okabe.

Mianmarska državna televizija i radio javili su da je premijeru Khinu Nyuntu (64) "dozvoljeno otići u mirovinu zbog zdravstvenih razloga" nakon dugotrajne borbe za vlast u kojoj su, kako se čini, tvrdolinijaši izbili na vrh.

Na dužnosti premijera Nyunta je zamijenio general Soe Win.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vladajuća hunta nedavno je počela čistke vojne obavještajne službe, kojoj je na čelu bio Nyunt, pa bi njegovo uhićenje moglo značiti da je taj proces pri kraju, smatraju analitičari. U međuvremenu je nekoliko vojnih obavještajaca izvedeno pred sud zbog optužbi o korumpiranosti, zbog čega su osuđeni na 20-godišnju zatvorsku kaznu, potvrdili su izvori u glavnom gradu, a prenijele svjetske novinske agencije.

Nyuna se smatralo jednim od najmoćnijih generala u određivanju vanjske politike Mianmara, a nedavno je "promaknut" na položaj predsjednika vlade. Poznato je da je godinama u sukobu s vođom vojne hunte generalom Thanom Shweom.

Nyuntovo "umirovljenje" zajedno s nedavnim "umirovljenjem" bivšeg ministra vanjskih poslova U Win Aunga, moglo bi značiti prestanak ionako mlakih napora režima za stjecanjem međunarodnih simpatija i povratak politici izolacionizma koju je Mianmar provodio od 1962. do 1988. pod nekadašnjim vojnim vođom U Ne Winom, smatraju zapadni analitičari.

(Hina) xkga

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara