Unatoč najavama nije srušen križ iznad Stoca

Katolički križ i 14 betonskih postolja koje služe za vjerski obred, na Brdu iznad Stoca, ni u četvrtak nisu uklonjeni iako je takva mogućnost službeno najavljivana. Prvobitno je bilo planirano rušenje ovih vjerskih obilježja još 19. siječnja ove godine ali je zbog sigurnosnih razloga , kako je tada službeno rečeno, rušenje odgođeno do 10. veljače.

Načelnik općine Stolac Stjepan Bošković izjavio je u četvrtak da se nastavljaju pregovori s Ministarstvom prostornog uređenja i zaštite okoliša Federacije BiH o rješavanju slučaja katoličkih obilježja na Brdu iznad Stoca. Federalni ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Ramiz Mehmedagić nedavno je izjavio da muslimani Stoca križ na Brdu iznad grada doživljavaju kao "pokatoličenje" grada.

Reagirajući na takvu ministrovu izjavu Ordinarijat mostarsko-duvanjske biskupije u srijedu je priopćio da je srednjovjekovna tvrđava u Stocu, gdje je sada križ, "u vrijeme osmanlijske vladavine pretvorena kroz 400 godina u kulu terora, u martirij Kristovih vjernika, holokaust domaćih kršćana".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Povjerenstvo za zaštitu spomenika BiH proglasilo je Brdo i tvrđavu iznad Stoca nacionalnim spomenikom, a izgradnju križeva na tom prostoru nezakonitom.

Upravni odbor za provedbu mira, čije je sjedište u Bruxellesu, početkom veljače ove godine također je izrazilo neslaganje s postojanjem vjerskih obilježja na Brdu iznad Stoca.

(Hina) xpg ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara