Unatoč primirju, ubijen Hamasov zapovjednik

SAMO nekoliko sati nakon potpisivanja primirja između Hamasa i Fataha, na jugu Pojasa Gaze ubijen je jedan Hamasov zapovjednik. Prvi izvještaji dali su naznačiti da bi unatoč sporadičnoj pucnjavi primirje moglo trajati barem nekoliko dana, ali ovaj incident to prilično jasno demantira.

Ubijeni čovjek zvao se Hussein Shabasi, a život je okončao  gradu Khan Younisu.

"Ne želimo optužiti Fatah, ali ako se ispostavi da je ovo ubojstvo djelo nekoga iz Fataha, smatrat ćemo ga ozbiljnim kršenjem primirja", rekao je Hamasov glasnogovornik novinskoj agenciji AFP.

Otkad su u studenom izbili žestoki sukobi Hamasa i Fataha, u kojima je dosad poginulo preko 60 ljudi, među njima i djeca, svakih se nekoliko tjedana potpiše primirje. Ta primirja obično traju samo dovoljno dugo da se zaraćene strane pregrupiraju, nakon čega slijedi novi niz sukoba.

Da je bilo stvarne želje za primirjem, onda bi se Fatahov predsjednik Mahmoud Abbas o primirju dogovorio s Hamasovim šefom Khalidom Meshalom u Siriji. Njihov je pak susret "ostavio još nerazjašnjenih stvari", pa je sad sasvim jasno da je jedino što je "nerazjašnjeno" to tko će imati više ljudstva, novaca i oružja da izađe kao pobjednik ovog sukoba.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara