UNHCR: SMANJUJE SE BROJ POLITIČKIH AZILANATA U NJEMAČKOJ

Njemačka se prvi put nakon 20 godina više ne nalazi na prvom mjestu po broju primljenih tražitelja političkog azila, proizlazi iz najnovijeg izvještaja Povjerenstva Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) a prenose danas njemački mediji.

Prema tom izvješću najomiljenija zemlja za podnositelje zahtjeva za političkim azilom je 2003. bila Velika Britanija sa 61.050 podnositelja iza koje, s nešto manjim brojem, slijede SAD i Francuska. Njemačka se sa 50.450 podnositelja prvi put našla na 4. mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ukupno se broj političkih izbjeglica koje su zatražile azil u nekoj od industrijski razvijenih zemlja smanjio za gotovo pola milijuna. Glasnogovornik UNHCR-a Rupert Colville smatra da osjetno smanjenje broja izbjeglica treba povezati sa smirivanjem političke situacije u zemljama iz kojih je dosad stizalo najviše podnositelja zahtjeva za političkim azilom poput Afganistana, Iraka ili Srbije i Crne Gore. Građani Srbije i Crne Gore su i prošle godine s gotovo 25.000 podnositelja zahtjeva predstavljali drugi po redu najveći izbjeglički kontingent. Na prvom mjestu po broju podnositelja zahtjeva se nalazi Ruska Federacija čijih je gotovo 35.000 građana, mahom Čečena, zatražilo politički azili u nekoj od industrijski razvijenih zemalja.

(Hina) xnkre ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara