UNICEF pozvao na zaštitu djece od zlostavljanja i eksploatacije

UPOZORAVAJUĆI da desetine milijuna djece svake godine u svijetu pate od dugoročnih posljedica po zdravlje zbog eksploatacije, zlostavljanja i nasilja, UNov Dječji fond (UNICEF) pozvao je u petak vlade i zajednice da osiguraju zaštitu djece od ovih zala.

Štete od ovih "tihih opasnosti" vrebaju u svakom društvu u svijetu i događaju se i kad je dijete dobro hranjeno ili cijepljeno, rekla je u poruci uoči Svjetskog dana zdravlja u ponedjeljak, izvršna direktorica UNICEF-a Carol Bellamy.

"Dobro hranjeno dijete koga doma tuku nije zdravo dijete", rekla je ona. "Dijete koje je seksualno zlostavljano u školi nije zdravo dijete. Takvo zlostavljanje i eksploatacija ima ogromne posljedice na dugoročno zdravlje i razvitak milijuna djece".

Ona je pozvala vlade i zajednice da obrate pozornost kako na fizički okoliš u kojem djeca provode život i "zaštitni" okoliš koji je bitan za očuvanje sigurnosti svakoga djeteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Djeci se mora pružiti svaki izgled da prežive i napreduju", rekla je ona. "Rizici koji ugrožavaju zdravlje i dobrobit djece ne smiju se ograničiti samo na bolesti i zaraze. Djeca moraju živjeti u okolišu koji ih štiti i učvršćuje protiv eksploatacije na isti način kao što ih dobro zdravlje i prehrana učvršćuje protiv bolesti".

Deseci milijuna djece trpi ozbiljno zlostavljanje i nasilje svake godine. Proteklog desetljeća milijuni djece su umrli u sukobima, a šest milijuna je ozlijeđeno ili osakaćeno u ratovima.

Procjenjuje se da 300.000 djece služe kao djeca-vojnici, uključujući djevojčice koje se upotrebljavaju kao seksualno roblje i izlažu bolestima poput HIV-a, dok je 180 milijuna djece upotrijebljeno na opasnim poslovima, a nekih 5,7 milijuna radi kao ropska radna snaga. UNICEF procjenjuje da je 100 milijuna djevojčica i žena podvrgnuto genitalnom sakaćenju obično izvedenom u djetinjstvu ili mladosti.

Napominjući kako 11 milijuna djece u svijetu umre prije svojeg petog rođendana od uzroka koji se mogu spriječiti ili ukloniti, Bellamy je rekla da su djeca suočena s opasnostima po zdravlje upravo na mjestima gdje bi trebali biti najjsigurnija, u školi i zajednici. Većini škola u zemljama u razvoju nedostaju osnovne sanitarije i pitka voda, dok otvorena kanalizacija, nezaštićeno odlaganje otpada i zagađenje vode izlažu djecu opasnostima upravo na mjestima gdje se igraju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara