Uništeni dokumenti o deportaciji muslimana

Skupština Crne Gore uništila je dokaze o deportaciji i likvidaciji više od 60 Muslimana iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu (BiH) u svibnju 1992. godine, piše u četvrtak podgorički tjednik "Monitor", pozivajući se na izjavu glavnog tajnika parlamenta Milana Radovića.

Radović je izjavio da su dokumenti uništeni sukladno skupštinskom propisu po kojem se dokumentacija čuva tri godine.

Skupština Crne Gore je prije 11 godina razmatrala ovaj slučaj. Tada je formirano povjerenstvo koje je utvrdilo da je deportacija muslimana učinjena navodno sukladno tada vladajućim jugoslavenskim propisima po kojima je na zahtjev jedne republike druga imala obvezu izručiti tražene građane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bivši predsjednik Crne Gore Momir Bulatović nedavno je izjavio sarajevskim medijima da je deportacija muslimana bila "tragična greška crnogorske policije", te da je čitava akcija zaustavljena kada je o tome saznalo državno vodstvo.

Do sada su tri obitelji tada nastradalih muslimana podnijele tužbe protiv države Crne Gore, a njihov odvjetnik Drgan Prelević očekuje da će se ovim slučajem pozabaviti i državni tužitelj Crne Gore Vesna Medenica, što zahtijeva i veći dio javnosti.

(Hina)xdram ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara