Uoči odlaska u mirovinu Mahathir uputio još jednu poruku Židovima

MALEZIJSKI premijer Mahathir Mohamad govorio je, uoči povlačenja s politčke scene u četvrtak, i rekao da stradanja židovskoga naroda u Europi u prošlosti nisu izgovor za otimanje arapske zemlje i progon muslimana.

Nakon 22 godine na vlasti 78-godišnji muslimanski čelnik u petak odlazi s dužnosti. Prije dva tjedna izazvao je žestoke reakcije kad je rekao da su Židovi izašli iz holokausta "da zavladaju ovim svijetom".

Izraziti zagovornik palestinskog pitanja, Mahathir je rekao da su Židovi sada krivi za progon muslimana na isti način na koji su Europljani kroz povijest progonili Židove.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne smiju misliti da su oni izabrani narod koji se uopće ne smije kritzirati", odgovorio je Mahathir u četvrtak na pitanje koja bi bila njegova zadnja poruka Židovima svijeta.

U govoru, održanom 16. listopada pred čelnicima islamskih zemalja, Mahatir se bio usredotočio na potrebu da muslimani ujedine moderni svijet tako što će koristiti mozak a ne oružje, sklopiti mir i iskorijeniti samoubilačke napade.

U tom je govoru izrazio i divljenje prema načinu na koji Židovi prosperiraju unatoč progonu, ali komentar o njihovu utjecaju u svijetu na Zapadu je prizvao sjećanja na teorije urote kojima su u carskoj Rusiji i nacističkoj Njemačkoj poticali antisemitizam.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara